Csemetéd mostanra hozzászokott a rendszeres, kisebb étkezésekhez, és már veled együtt ül az asztalnál. Igaz, hogy eleinte még több étel landol a padlón, mint a pocakjában vagy a tányérján, de aggodalomra semmi ok: ne feledd, hogy nem szándékosan csinál disznóólat! Időbe telik, amíg tökélyre fejleszti motoros készségeit, amelyek ahhoz kellenek, hogy ügyesen használja az evőeszközöket.

Ha leejti az ételt a padlóra, legjobb, ha nem veszel róla tudomást, és csak az étkezés végén takarítod fel. Légy türelmes és nyugodt. Semmi ok a pánikra, ha nem eszik meg mindent. Érzi ő azt, hogy mikor lakott jól. Azt, hogy eleget eszik-e, javasolt inkább egy hét távlatában vizsgálni, nem pedig egy-két napból kiindulva.

Íme néhány tipp, hogy könnyebben átvészeljétek ezt az időszakot:

  • A rendszeres kis- és főétkezések keretet adnak a napi rutinnak, ami nagyon fontos a kisgyermekek számára. Az étkezés lehetőleg ne az alvásidő előtt legyen, mert olyankor lehet, hogy a kicsi már fáradt, és nem érdekli az evés.
  • Napi három főétkezés és 2-3 kisebb étkezés javasolt. Kisétkezésre adhatsz neki például puffasztott rizst, gyümölcsöt, joghurtot, kekszet, sajtkockákat vagy egy kis szendvicset.
  • Étkezések között a legjobb ital a víz, így a gyermek nem telítődik el gyümölcslével. Ha az étkezésekhez gyümölcslét adsz neki, nagyon hígítsd fel, mert sok cukrot tartalmaz, ami nem tesz jót a kicsi fogainak.
  • Egyetek együtt a gyermekkel, amikor csak lehet, és mutass példát. Ne mászkálj fel-alá a lakásban étkezés közben, miközben a gyermekedet épp arra akarod ránevelni, hogy nyugodtan üljön az asztalnál.
  • Ha azt látja, hogy az anyukája sokféle ételt eszik, ő is bátrabban kóstol meg új dolgokat.
  • Engedd meg neki, hogy egyedül egyen, ha akar. Így valószínű, hogy többet eszik. Ha csíkokra vágod az ételt, könnyebben tud kézzel enni, ha úgy még jobban megy neki, mint késsel-villával.
  • Gondoskodj róla, hogy lehetőleg semmi ne vonja el a figyelmét. Kapcsold ki a TV-t.
  • Ne akard beígért jutalommal „megvesztegetni”, vagy könyörögni neki, hogy egyen. Ezzel csak hatalmi játszmává válik az étkezés.
  • Adj neki törhetetlen tányérokat és tálkákat.
  • Ne felejtsd el megdicsérni, ha szépen eszik az asztalnál.

Vond be őt is

Ebben az időszakban alakul ki csemetéd személyisége és ízlése, ezért fontos, hogy megkérdezd tőle, mit szeretne enni. Jó móka lehet, ha bevonod a bevásárlásba és az ételkészítésbe, és még egyszerűbb feladatokat is rábízhatsz. Bár a nagyobb döntésekhez még kicsi, apróbb dolgokban mindig kínálj fel neki választási lehetőségeket, például, hogy sonkát vagy sajtot, tésztát vagy rizst kér. Játszhattok is a boltban: kérd meg, hogy mutasson rá azokra a zöldségekre, amelyeket később szívesen enne (pl. répa, paradicsom).