A várandósság alatt a meglévő hormonok szintje is megemelkedik és újak is megjelennek, ami látszólag megmagyarázhatatlan változásokat idézhet elő. Az alábbi listában ismertetjük a legfontosabb hormonokat, hogy jobban megérthesd, mi zajlik ilyenkor a testedben.

HCG (humán korion gonadotropin)

A HCG (humán korion gonadotropin) hormont a későbbiekben méhlepénnyé fejlődő szövet termeli, és számos módon támogatja szervezetedet a várandósság alatt. A következőket „közli” a testeddel:

  • Egy élő szervezet növekszik a méhedben
  • Melynek ideiglenes otthont kell nyújtania
  • A petefészkek pedig ezalatt ne érleljenek meg minden hónapban egy petesejtet

A HCG szintje a tüszőrepedés után 2-3 hónappal tetőzik, majd a terhesség hátralévő részében beáll egy állandó szintre. Az első 10 hétben a HCG szint kétnaponta megduplázódik! A sok HCG kiválasztódik a vizeletbe, és ezt mutatják ki a kereskedelmi forgalomban kapható terhességi tesztek.

Progeszteron

A progeszteront a terhesség korai szakaszában a sárgatest (a petefészken található csomó) termeli. A sárgatest nagyjából a terhesség 10. hetéig termeli a progeszteront, majd ezt a feladatot a méhlepény veszi át. A progeszteronszint magasabb az első trimeszterben, majd a terhesség hátralévő részében beáll egy állandó szintre. A progeszteron több fontos feladatot is ellát:

  • Ellazítja a méhizomzatot
  • Elősegíti, hogy a szervezeted befogadja az idegen dns-t (a babát)
  • Felkészíti a melleket a tejtermelésre

Lehetséges, hogy a melleid megduzzadnak, érzékennyé válnak, viszketnek (a bőr kinyúlása miatt) és kieresednek. Ez esetben érdemes beszerezni egy merevítő nélküli tehermentesítő melltartót, és hidratáló krémmel ápolni a táguló bőrt.

Ösztrogén

A progeszteronhoz hasonlóan az ösztrogént is a sárgatest termeli, amíg a méhlepény át nem veszi a feladatot. Elősegíti a méh növekedését és azt, hogy később reagálhasson az oxitocinra (az oxitocin a terhesség teljes ideje alatt jelen van, de fő feladata a szülési összehúzódások beindítása a harmadik trimeszter végén), valamint beindítja a baba szerveinek fejlődését. Az ösztrogén hatására a tejcsatornák is megnagyobbodnak, felkészülve a tejtermelésre. Az első trimeszterben az ösztrogénszint magas, majd a terhesség hátralévő részében beáll egy állandó szintre. Az ízlelésben beálló változásokat nagy valószínűséggel ez az ösztrogénlöket okozza.

Relaxin

A relaxin hormon ellazítja a medence szalagjait. Szintje a terhesség alatt a tízszeresére nő. Nagyon fontos szerepet játszik, hiszen ez a hormon készíti fel testedet arra, hogy a baba áthaladhasson a szülőcsatornán. A vérnyomás fenntartását is elősegíti az érfalak ellazításával, így azok könnyebben alkalmazkodnak a megnövekedett vérmennyiséghez.