A cumisüveg kiválasztásakor az egyetlen szempont az, hogy neked és a kisbabádnak mire van igénye. Ha kisbabád etetés után nyugtalannak tűnik és szelek gyötrik, vannak kimondottan kólika megelőzésére szolgáló cumisüvegek és cumik, amelyek speciális kialakításuk révén csökkentik az etetés során gyomorba jutó levegő mennyiségét.

Cumisüvegek

Az cumisüvegek két méretben érhetők el:

 • A kicsi (120 ml-es) cumisüveg főként újszülöttek és fiatalabb csecsemők számára ajánlott
 • A nagy (225 ml-es) cumisüveg pedig inkább idősebb csecsemők számára megfelelő

A cumisüvegek kétféle szélességű nyakkal érhetők el:

 • Normál – ehhez a legkönnyebb cumit találni. Ezenkívül a hozzá illő hűtő- és sterilizáló eszközök választéka is nagyobb.
 • Széles nyakú cumisüveg – ez segíthet megelőzni, hogy kisbabád túl sok levegőt nyeljen (ami szelekhez és diszkomfort érzethez vezetne). Ezenkívül a töltése és a tisztítása is egyszerűbb.
 • Keskeny nyakú cumisüveg – ezt a kisbabád könnyebben tudja megfogni, amikor már önállóbb.


Cumik

Egyik cumi sem jobb a másiknál. Csak az számít, hogy kisbabád melyiket részesíti előnyben. Többféle formában és méretben érhetők el, a hagyományos harang alakútól a természetesebb formákig, amelyek jobban hasonlítanak a mellbimbóra. Anyaguk latex vagy szilikon lehet. A latex puhább, a szilikon pedig valamivel tartósabb.

A cumit rendszeresen cserélni kell, és folyamatosan figyelni kell az elhasználódásra utaló jeleket.

Átfolyási sebesség

A cumi átfolyási sebessége határozza meg, milyen gyorsan folyik a tej a baba szájába.

Ha a kicsinek 20 percnél több időre van szüksége az evés befejezéséhez, elalszik etetés közben vagy rángatja a cumit, az mind annak a jele, hogy ideje nagyobb átfolyási sebességű cumira váltani. Ha a baba köpköd, vagy kifolyik a tej a szájából, az annak a jele, hogy jobb lenne kisebb átfolyási sebességű cumit használni.

Sterilizálók

Kisbabád immunrendszerének védelme érdekében nagyon fontos az cumisüvegek és cumik sterilizálása a baba egy éves koráig. Más etetési segédeszközöket, például a csőrös poharakat vagy a kanalakat a kisbaba hat hónapos koráig kell sterilizálni.

Először öblítsd le az cumisüvegeket, mellszívókat, cumikat stb., majd mosd el őket forró szappanos vízben, vagy mosogatógépben, mielőtt sterilizálnád őket valamilyen jóváhagyott sterilizáló rendszer használatával.

A sterilizálásnak több módja van:

 • Főzés
  Körülbelül 10 percet vesz igénybe. Használj nagy fazekat, és gondoskodj róla, hogy az etetési eszközöket teljesen ellepje a víz. Főzd nagy lángon 5 percig. (Megjegyzés: ezzel a módszerrel a cumik hamarabb elhasználódnak).
 • Gőzölés
  Az időtartam a módszertől függően változó lehet. Elektromos gőzölő sterilizáló berendezéssel 8-12 perc, mikrohullámú gőzölő sterilizálóval pedig akár 2 perc alatt is kész lehet. Gőzölős sterilizáló berendezés a legtöbb bababoltban beszerezhető.
 • Hidegvizes sterilizálók
  Körülbelül 30 percet vesz igénybe. Ezekben a rendszerekben külön erre a célra szolgáló, nem mérgező sterilizáló tablettákat adunk hideg vízhez. Gondoskodj róla, hogy az etetési eszközöket teljesen ellepje a víz.