Ha a szoptatás valamilyen okból nem lehetséges, cumisüvegből is etetheted kisbabádat lefejt anyatejjel vagy tápszerrel. Vannak babák, akiknek semmi gondot nem okoz a cumisüveg, míg mások lehet, hogy egy kis biztatásra szorulnak.

Első lépések

Cumisüvegek és etetési eszközök című bejegyzésünkben egyszerűen elmagyarázzuk, milyen eszközökre van szükség a kezdéshez.

Miután sterilizáltad a cumisüveget és elkészítetted a tápszert, ellenőrizd a cumisüveg hőmérsékletét a csuklód belső oldalán. Ha forró, hűtsd le folyó csapvíz alatt.

Ha ez megvan, ülj le kényelmesen, és öleld magadhoz a kisbabádat. Jobb, ha a baba felsőteste kissé meg van emelve, mert így könnyebben feljön a lenyelt levegő, és könnyebben tud büfizni.

Csúsztasd a cumit a baba szájába, és tartsd az üveget olyan szögben, hogy a cumiban mindig legyen tej (így megelőzheted, hogy a baba levegőt nyeljen). Ha ez is megvan, nincs más dolgod, mint élvezni a kisbabáddal kettesben töltött időt.
Ha a kicsi már nem szopizik olyan erősen, vagy a cumisüveg nagyjából felét kiitta, ültesd fel, hátha büfiznie kell (a büfiztetésről szóló bejegyzésünkben további tippeket találsz). Miután megpróbáltad megbüfiztetni, folytasd az etetést. Ha készen vagytok, öntsd ki a megmaradt tejet.

Mennyire éhes?

Mint azt bizonyára észrevetted, kisbabádnak máris saját személyisége van, és tudatja édesanyjával, amikor jóllakott, fáradt, vagy csak egy kis szünetet szeretne tartani. A jóllakottság jele lehet, ha a baba lelassul, elfordítja a fejét, vagy megpihen két szopizás között. A tápszerek csomagolásán találsz útmutatót a mennyiségre vonatkozóan, de előfordulhat, hogy a te kisbabádnak ennél többre, vagy kevesebbre van szüksége. Minden baba különböző. Lehetnek napok, amikor a szokásosnál éhesebb, máskor pedig lehet, hogy csökken az étvágya.

További hasznos tippek:

  • Ne várj addig, amíg kisbabád éhes lesz, mert ez csak frusztrációhoz vezet, ha még nem szokta meg teljesen a cumisüveget.
  • Ha nyilvános helyen vagytok, előfordulhat, hogy a baba figyelmét elvonják a szokatlan zajok és történések, így az etetés is több időt vesz igénybe. Hagyd a babát kicsit körülnézni, majd próbáld meg újra.
  • A cumisüvegből táplált babák megszomjazhatnak, ezért melegebb napokon ne felejts el visszahűtött forralt vizet adni a kicsinek.
  • Próbálj ki többféle cumit. Különböző változatok elérhetők, és ha esetleg elsőre nem a megfelelőt választod, lesz másik, amit kipróbálhatsz.