A hozzátáplálás fontos fejlődési szakasz egy kisbaba életében, és sok-sok türelmet igényel.

Kisbabád fokozatosan megtanul átállni a teljesen folyékony táplálékról a pürésített, majd a darabosabb ételekre, végül pedig a szilárd falatokra, mint a répa vagy a brokkoli. Előfordulhat, hogy egy új ízt vagy állagot csak nyolcadjára hajlandó elfogadni, ezért ne add fel, ha elsőre hallani sem akar róla. Ha egészséges ételekkel kezded, azzal megalapozod kisbabád jövőbeli egészséges táplálkozását.

Jelek, hogy a kisbabád már készen áll:

 • Magától felül, egyenesen tartja a fejét, és mindkét oldalra biztosan tudja mozgatni
 • Már tudja koordinálni a kezét, a szemét és a száját
 • Dolgokat vesz a szájába
 • Érdekli, a felnőttek mit esznek
 • Éhes marad a szokásos etetés után
 • Elvesztette az érdeklődését az anyamell iránt

Amikor kisbabád intenzív növésben van (általában 4 hónapos kora körül), több energiát használ fel, amitől az étvágya is megnő. Ezt azonban ne tekintsd úgy, hogy itt lenne az elválasztás ideje. A babákat 4 hónapos korukig nem szabad elválasztani, mert addig az emésztőrendszerük még nem áll készen a tejtől eltérő táplálékok feldolgozására. 6 hónapos koruktól azonban az anyatej mellett szilárd táplálékra is szükségük van. Ez egy fontos folyamat, mert mire elérik az egyéves kort, az egészséges és kiegyensúlyozott táplálás már nem biztosítható kizárólag anyatejjel.

Kezdjünk pürésített zöldségekkel

Kisbabád eleinte csak kis mennyiségű pürésített zöldséget fog enni, tehát ilyenkor még mindig a tej az elsődleges tápanyagforrás.

Ha zöldségekkel kezded a hozzátáplálást, a gyermek a későbbiekben is nagyobb eséllyel fog egészségesen táplálkozni. A legjobb kesernyés zöldségekkel kezdeni, mint például a brokkoli, a paszternák, a spenót vagy a cékla. Egyszerre csak egyféle zöldséget vezess be, hogy a babának legyen ideje megszokni az ízét és a textúráját.

A kizárólag anyatejjel táplált csecsemőknek fontos, hogy vasban gazdag ételeket adjunk, mint például a spenót, a brokkoli, a csicseriborsó vagy a lencse.

Ezeket semmivel ne ízesítsd, sóval és cukorral se. Minél egyszerűbb, annál jobb.

Evés közben vízzel vagy 1:10 arányban hígított gyümölcslével gondoskodj a baba folyadékpótlásáról.

Az első étkezés

 • Biztasd a kicsit vidám, eltúlzott arckifejezéssel!
 • Először csak nagyon kevés pürét tegyél a kanál hegyére, mutasd meg a babának és mondd el neki, mi az.
 • Vidd a kanalat a szájához, és kenj egy kis pürét az alsó ajkára.
 • Mozgasd a szádat, mintha te is ennél. Ezzel utánzásra késztetheted a kicsit és lehet, hogy így ő is megkóstolja.
 • A következő lépésben az ajka belső oldalára tedd a pürét, majd pedig a nyelvére.
 • Mondd, hogy „á”, amikor a kanalat közelíted a baba szájához, hogy kinyissa, majd azt, hogy „hmm”, hogy ösztönösen becsukja a száját.

Fokozatosan növeld a püré mennyiségét, amíg a baba élvezi, azonban fontos, hogy még azelőtt abbahagyd, hogy elveszítené az érdeklődését vagy nyűgössé válna.

Nagyobb változatosság, többféle textúra

Amikor kisbabád már hozzászokott a pürékhez, lassan másfajta textúrákat is bevezethetsz, és apróbb falatkákat is adhatsz neki.

Tej és tejtermékek

Egyévesnél fiatalabb gyermeket ne itass sima tejjel, mert eltelíti a gyomrát, de önmagában nem tartalmaz elegendő tápanyagot.