Kisbabád egyedi és megismételhetetlen, úgyhogy a saját tempójában fogja elsajátítani a nyelvi készségeket. Ezért nem érdemes összehasonlítgatni a többi gyerekkel a játszótéren. A beszéd képessége fokozatosan alakul ki, és igen változó képet mutathat. Mielőtt kisbabád kimondaná az első szavakat, már utánozni kezdi a hangszínedet és a testbeszédedet. Az agya szivacsként szívja magába a tudást azzal, hogy utánozza az édesanyját és a környezetében lévő többi embert. Ezért legjobban úgy segítheted a beszédfejlődését, ha a lehető legtöbbet beszélsz hozzá.

Egy hozzávetőleges idővonalat mégis felvázoltunk:

3-4 hónapos korban a kisbaba már jellemzően kevesebbet sír, és elkezdhet gügyögni (pl. „baba”, „jaja”).

4-5 hónapos korban kísérletezni kezd a hangmagasságával, nevet a vicces grimaszokon vagy hangokon, és hangokkal igyekszik felhívni magára a figyelmet. Ha kisbabád ebben a korban semmilyen vokális hangot nem ad, vagy nincs szemkontaktus, érdemes egészségügyi szakemberhez fordulni.

7-12 hónapos korban már sokféle gügyögő hanggal utánozza az édesanyját. Már folytathatsz vele játékos „beszélgetéseket”, és lehet, hogy néhány ismerős tárgy, például játékok vagy ruhák nevét már megérti.

12 hónapos korára már lehet, hogy kimondja az első szavakat (de nem biztos, ez nagyon egyénfüggő). Akárhogy is legyen, nem szabad túlzott elvárásokat támasztani a kicsivel szemben, mert valószínű, hogy az első szavait még nem tökéletesen fogja kiejteni. A gyerekektől négyéves korukig még nem várható el, hogy teljesen érthetően fejezzék ki magukat!

15 hónapos korára gesztikulálhat is beszéd közben, és akár hatszavas szókinccsel is rendelkezhet.

Tippek gyermeked beszédfejlődésének elősegítéséhez:

  • Napközben beszélj hozzá, amennyit csak tudsz. Mutass rá egyszerű dolgokra, és séta közben is mutass neki új tárgyakat és színeket. Így a környezetét is jobban megismerheti.
  • Olvass neki mesét, és nevezd meg az ismerős dolgokat a képeskönyvekben.
  • Játék közben is beszélj hozzá. Az építőkocka jó játék, mert segítségével több szófajt is gyakorolhattok, például főneveket (kocka), mellékneveket (magas) vagy igéket (épít).
  • Mondókákkal és dalocskákkal szintén játékosan tanulhat új szavakat.
  • Egészítsd ki a mondandóját. Például, ha azt mondja: „kacsa”, mondd azt: „igen, sárga kacsa”.
  • Dicsérd meg, ha mond valamit, ne a hibákra koncentrálj.
  • A babák szájról olvasással is tanulnak, ezért ereszkedj vele egy szintbe, miközben hozzá beszélsz.
  • Ha választást ajánlasz neki, (pl. „A kéket vagy a sárgát?”), azzal ösztönzöd a már ismert szavak használatára.
  • Gondoskodj róla, hogy lehetőleg semmi ne vonja el a figyelmét, amikor beszélsz hozzá. Kapcsold ki a TV-t, és te is csak a kis beszélgetésetekre koncentrálj.
  • A sok biztatással és dicsérettel gyermeked magabiztosabbá válik, és könnyebben mond ki új szavakat vagy vesz részt a beszélgetésben.