A tehéntej- vagy tejfehérje-allergia gyakori gyerekkori allergia, az egy év alatti csecsemők 2-7%-át érinti. A tünetek megjelenhetnek tejfogyasztás után azonnal, a nap folyamán később, vagy akár több nap múlva is. Noha aggodalomra adhat okot, a legtöbb gyermek 5 éves korára kinövi.

A tehéntej-allergia tünetei

A tünetek széles skálán mozoghatnak. A legjellemzőbbek többek között:

  • Viszkető, piros bőrkiütés
  • Ajak-, arc- és szemhéjduzzanat
  • Hányás
  • Hasmenés
  • Székrekedés
  • Orrfolyás vagy orrdugulás
  • Hasfájás

Az ekcéma fellobbanása a tehéntejre adott késleltetett reakció jele is lehet. A reakció legtöbbször enyhe, ám egyes esetekben a tehéntej-allergia akár anafilaxiás sokkot is okozhat. Ennek tünetei a zihálás, nehézlégzés, a torok vagy a nyelv megdagadása, eszméletvesztés vagy ernyedtség. Ha arra gyanakszol, hogy gyermekednek tehéntej-allergiája van, legjobb, ha egészségügyi szakemberhez fordulsz.

Mi okozza a tehéntej-allergiát?

Egyeseknél az immunrendszer bizonyos tejfehérjéket veszélyesként ismer fel, és ezek ártalmatlanítására immunoglobulin E (IgE) antitesteket bocsát ki. Ezek az antitestek hisztamin és más anyagok kibocsátására késztetik az immunrendszert, ez okozza a fenti kellemetlen allergiás tüneteket. A tehéntejben található fehérjéknek két olyan fő típusa van, amely allergiát okoz: a kazein és a tejsavó. A kazein a tejnek abban a részében található, amelyik megalvad, a tejsavó pedig az ilyenkor visszamaradó folyadékban. A baba lehet allergiás csak az egyik vagy mindkét fehérjére is. Fontos megjegyezni, hogy ha gyermekednek tehéntej-allergiája van, más ételekre is nagyobb valószínűséggel lesz allergiás, például a tojásra, a földimogyoróra, a szójára vagy akár a marhahúsra is. Ha bármilyen kérdésed vagy aggályod van, fordulj egészségügyi szakemberhez.

A tehéntej-allergia kezelése

Miután kisbabád megkapta a diagnózist, a tehéntej-allergia könnyen kezelhető a baba étrendjének módosításával. Mint azt látni fogod, a tehéntejre rengeteg alternatíva létezik, például szójatej, zabtej, vagy különböző olajos magvakból készült tejek. Akkor sem kell aggódnod, ha a babád tápszert kap. Az orvos speciális csecsemőtápszert fog felírni. Ha azonban még szoptatsz, meg fog kérni téged, hogy a saját étrendedből is száműzz minden olyan ételt, amely marhától származó összetevőt tartalmazhat. Fontos megjegyezni: attól, hogy egy ételen a „tejmentes” (milk free) vagy a „tejterméknek nem minősülő” (non-dairy) jelölés található, még tartalmazhat olyan tejfehérjéket, amelyek gyermekednél panaszokat okoznak. Alaposan olvasd át a címkéket, és ha ezután sem vagy biztos benne, legjobb, ha megkérdezed a gyártót. Ha kíváncsi vagy rá, hogy gyermeked kinőtte-e már a tehéntej-allergiát, 6-12 havonta érdemes ellenőriztetni.

Kecsketej adható tehéntej-allergiás csecsemőknek?

A közhiedelemmel ellentétben a kecsketej nem alkalmas tejhelyettesítőnek orvos által diagnosztizált tehéntej-allergiában szenvedő csecsemők számára, mert sok fehérje ugyanúgy megtalálható a kecsketejben, mint a tehéntejben.