Fontos, hogy kisbabád minden nap töltsön egy kis időt hasra fordulva. Az, hogy mennyi legyen ez az idő, függ a baba korától és fejlettségétől, de akár már egyhetes korban is el lehet kezdeni.

A hason fekvéssel erősödnek a nyak-, váll- és hátizmai, fejlődnek a motoros készségei, és a környezetét is új szemszögből térképezheti fel. Ahogy nő, egyre több dolgot tud elérni és felfedezni, ami mind egy-egy apró sikerélmény számára. Eleinte nem lesz kellemes látvány, ahogy a kicsi küszködik, és neki se lesz felhőtlen móka, viszont ez nélkülözhetetlen a fejlődése érdekében, mert felkészíti arra, hogy át tudjon fordulni, később pedig mászni.

Hogyan kezdjük?

Kezdésnek elég lesz napi két-három perc is. Újszülötteknél ennek kényelmes módja, ha hanyatt fekszel, a babát pedig a mellkasodra fekteted. Így lehet, hogy a fejét is felemeli, hogy a szemedbe nézhessen. Csak arra vigyázz, nehogy közben elaludj! Ahogy cseperedik, fokozatosan akár 20 percre is emelheted a hason fekve töltött időt.

3-4 hónapos kora között kisbabád már valószínűleg fel tudja emelni a fejét a földről, és akár a könyökére és az alkarjára is fel tud támaszkodni. Még egy hónap, és a tenyerére támaszkodva a teljes felsőtestét meg tudja emelni. Ne ijedj meg, ha oldalra dől vagy felborul. Ez teljesen normális. Az azonban fontos, hogy ne hagyd egyedül ez idő alatt.

5-6 hónapos korától megtanul hason csúszva közlekedni, forogni, előre- és oldalirányba nyújtózni. Megtanulja uralni a saját testét, fejlődik a koordinációs készsége, és egyre magabiztosabban próbál ki új dolgokat.

9 hónapos kora körül lehet, hogy elkezd kúszni-mászni, de ne aggódj, ha mégsem: vannak babák, akiknél kimarad a kúszás-mászás fázisa, és rögtön járni kezdenek!

A környezet

Legjobb, ha a hason töltött időt beillesztitek a napi rutinba a játékidő részeként. A padló mindig a legbiztonságosabb hely a játékhoz. Már csak egy puha szőnyegre vagy takaróra, és a baba korának megfelelő játékokra van szükség! Egy törhetetlen tükörrel például remekül el szoktak szórakozni a kicsik. Szeretik nézni a tükörképüket, így könnyen ráveheted kisbabádat, hogy mozogjon, és különböző testhelyzeteket vegyen fel. Néhány játékot tegyél kartávolságon kívülre, hogy nyújtózkodnia és kúsznia kelljen érte. Kezdetben lehet, hogy sok bátorításra lesz szüksége, úgyhogy játssz vele te is, kössétek össze a kellemest a hasznossal!

A hason fekvés fárasztó móka a kicsik számára, ezért ha esetleg elalszik közben, óvatosan fordítsd a hátára, és hagyd pihenni. (Soha ne hagyd, hogy hason fekve aludjon).