Az anyatej teljesen egyedi, és minden tápanyag megtalálható benne, amire kisbabádnak élete első pár hónapjában szüksége van. Egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással és bőséges vízfogyasztással gondoskodhatsz róla, hogy nagy mennyiségű és tápláló tejed legyen, ám ezt genetikai tényezők, hormonok, a kisbabád szükségletei és a környezet is befolyásolhatják. Például minél melegebb az idő, annál magasabb lesz az anyatej víztartalma!

Mit tartalmaz az anyatej?

Az anyatej legnagyobb része (87,5%-a) víz. Ezenkívül szénhidrátot, zsírt, fehérjét és ásványi anyagokat is tartalmaz.

A szoptatás elején termelt tejet előtejnek nevezzük. Ebben különösen sok szénhidrát, fehérje, vitamin és zsír található. A zsírtartalom egyénfüggő, sőt, ugyanannál az édesanyánál is változhat egy etetésen belül, illetve egyik etetésről a másikra.

A szoptatás vége felé a sűrűbb állagú és sötétebb színű utótej választódik ki. Sötétebb színét nagyobb energia- és zsírtartalmának köszönheti, ami gondoskodik róla, hogy a baba hosszabb ideig kibírja két etetés között.

Milyen hatással van az anyatej rád és a kisbabádra?

  • Az anyatej segíthet a babának elaludni. Az édesanya hormonjai változnak a nap folyamán, és ez az anyatej összetételére is hatással van. Este elalvást segítő hormonokkal segít kisbabádnak álomba szenderedni.
  • A szoptatás megemeli a kismama oxitocinszintjét, feltehetően a kisbabád iránti szeretet és kötődés erősítése érdekében.
  • Az anyatejben lévő, kórokozók elleni antitesteknek köszönhetően kisbabád a későbbiekben nagyobb eséllyel lesz egészséges.
  • Az ételek, amelyeket a szoptatási időszak alatt fogyasztasz, hatással lehetnek kisbabád ízlelőbimbóira. Feltételezések szerint ez az „ízlésbeli bevésődés” lehet a magyarázat a kulturális és etnikai étkezési preferenciák folytonosságára.
  • Az anyatej összetétele attól függően is különböző, hogy kisfiú vagy kislány babád van-e. A kisfiúk számára termelt anyatej 25%-kal több kalóriát tartalmaz, mint a kislányok anyukájának teje.
  • A szoptatás naponta kb. 500 kalóriát éget el.
  • Minél többet eszik a kisbabád, annál több tejet fognak termelni a melleid, és fordítva.