Ne feledkezz meg a kendőről! Igen valószínű, hogy kisbabád felbüfizik egy kevés – vagy nem is olyan kevés – tejet. (De olyan babák is vannak, akikre ez egyáltalán nem jellemző).

A kisbabák gyakran nyelnek levegőt mind szoptatás, mind cumisüveges etetés közben. A levegő beszorul a kis pocijukba, amit ki kell engedni, máskülönben komoly fájdalmat okozhat mind a babának, mind a szülők dobhártyájának. A büfiztetésre a legjobb idő az etetés felénél, vagy közvetlenül utána van. Ha a kisbaba elalszik etetés közben vagy után, és nem tudtad megbüfiztetni, ne aggódj. Nem minden babának van szüksége arra, hogy megbüfiztessék, mielőtt elalszik. A szoptatott csecsemők általában kevesebb levegőt nyelnek, mint cumisüvegből táplált társaik, így lehetséges, hogy nem kell minden etetés után büfiztetni őket. Észre fogod venni, mikor van rá szükség, mert olyankor a baba izeg-mozog és nyűgös.

Hogyan büfiztessünk?

Úgy segíthetsz kisbabádnak felböfögni a beszorult levegőt, ha a háta bal oldalára koncentrálsz, ahol a gyomra helyezkedik el. Finoman dörzsöld, ütögesd vagy masszírozd ezt a területet, amíg büfizést nem hallasz és a baba meg nem nyugszik. Íme egy-két módszer:

  • Tartsd a babát függőleges testhelyzetben a válladra támasztva. Egyik kezeddel tartsd a popsija alatt, a másikkal pedig finoman ütögesd a hátát.
  • Ültesd a babát az öledbe előre néző testhelyzetben. Az egyik kezeddel támaszd meg a baba mellkasát, miközben az állát a hüvelyk- és a mutatóujjad között tartod, a másikkal pedig finoman ütögesd a hátát.
  • Fektesd a babát hasra az öledben keresztbe (így a baba hasa az egyik lábadon helyezkedik el, a feje pedig oldalra fordítva a másikon). Az egyik kezeddel tartsd biztosan a babát, a másikkal pedig ütögesd vagy masszírozd a hátát.

Több módszert is kipróbálhatsz, hogy kiderüljön, kisbabád számára melyik a legkényelmesebb. Ha már rájöttél, hogyan tudod a legkönnyebben megbüfiztetni kisbabádat, a művelet általában csak pár percet vesz igénybe. Ezután lehetőség szerint tartsd a babát függőleges testhelyzetben 20-30 percig, különösen, ha a kicsi hajlamos a refluxra.

Idősebb csecsemők büfiztetése

Amikor a baba már nagyobb és jobban tudja tartani a fejét, úgy is megbüfiztetheted, hogy függőleges, arccal előre néző testhelyzetben magad előtt tartod, miközben sétálsz vele. Az egyik kezeddel támaszd meg a baba popsiját, a másikkal meg fejts ki enyhe nyomást a hasára. A sétálással járó mozgás és az enyhe nyomás elősegíti a büfizést.

Kéthónapos korára a legtöbb baba már magától is büfizik, 4-6 hónapos korukra pedig a nyak- és hasizmaik már elég erősek lesznek ahhoz, hogy megakadályozzák a jelentősebb mennyiségű levegő lenyelését.