A kombinált etetés azt jelenti, hogy szoptatással és cumisüvegből is eteted kisbabádat. Az üvegben lehet lefejt anyatej vagy tápszer is. Fontos azonban megjegyeznünk, hogy ha az anyatejes táplálás leállítása mellett döntesz, a szervezeted lelassítja a tejtermelést, amit aztán nehéz lesz visszafordítani. Ezért a legjobb megoldás a fokozatosság. Neked és a kisbabádnak is időre lesz szükségetek, hogy megszokjátok a változást.

Többek között az alábbi helyzetekben lehet szükség kombinált etetésre:

  • az édesanya visszamegy dolgozni
  • így mások is etethetik kisbabádat, pl. a párod vagy a bébiszitter
  • ha aggódsz a baba súlya miatt, ezért látni szeretnéd, pontosan mennyi tejet is fogyaszt

Mikor kezdjük a kombinált etetést?

Amikor már kialakult a megfelelő szoptatási rutin, a kisbaba jól szopizik és bőségesen van anyatej, el lehet gondolkozni a kombinált etetésen. Ez általában a kicsi 4-6 hetes korára következik be (vagy ha csak tápszert kap, bármikor elkezdhető).


Lassan járj, tovább érsz

Ha hetente csak egy szoptatást váltasz ki cumisüveges etetéssel, azzal időt adsz szervezetednek az alkalmazkodáshoz. A melleket hozzá kell szoktatni ahhoz, hogy kevesebb tejet termeljenek, máskülönben szivároghatnak vagy betokosodhatnak, ami fájdalommal jár (a feszülés csökkentésére jó megoldás az anyatej lefejése). Az, hogy melyik etetést oldod meg cumisüvegből, és melyiket szoptatással, teljes mértékben rajtad és kisbabádon múlik. A mellek leginkább reggel vannak tele, ezért érdemes lehet az éjszakai szoptatást kiváltani cumisüveggel, így a párodnak is lehetőséget biztosíthatsz a kisbaba etetésére. Ezzel közöttük is szorosabb kötelék alakulhat ki, és te is jobban alhatsz. Azonban bármelyik megoldás mellett is döntesz, fontos a következetesség. A melleid alkalmazkodni fognak a változáshoz, és abban a napszakban fognak kevesebb tejet termelni, amikor kimarad a szoptatás.

Fejés

A nap folyamán szánj egy kis időt az anyatej lefejésére, így bármikor fel leszel készülve, ha cumisüvegből kell megetetned a kisbabát. Az anyatej egyik nagy előnye, hogy fagyasztóban akár 6 hónapig is eláll.

Így segíthetsz kisbabádnak hozzászokni a cumisüveghez

Időbe telhet, amíg a baba megszokja a cumit, mert az nagyon más, mint a mellbimbó. Ezért ne aggódj, ha nem megy rögtön zökkenőmentesen. Íme néhány hasznos tipp:

  • Kezdetben lefejt anyatejet tegyél az üvegbe
  • Melegítsd fel az üveget vízfürdőben
  • Ha valaki más eteti a kisbabádat, menj arrébb, hogy ne érezze az anyatej szagát
  • Próbálj ki többféle cumit
  • Vond el a kisbaba figyelmét játékokkal vagy zenével

Ha korábban nem tudtál szoptatni, de szeretnéd kipróbálni a kombinált etetést, még mindig nem késő, ha sok figyelmet fordítasz a szoptatásra és a fejésre. Minél több tejet sikerül lefejni, annál több fog termelődni. További segítségért és tanácsért fordulj egészségügyi szakemberhez.