Idővel tisztában leszel kisbabád székelési szokásaival, és tudni fogod, mi a normális. Ne aggódj, ha a baba pár percig erőlködik kakilás közben. Ez gyakori a kisbabák körében, mert még gyengék a hasizmaik. Amíg a széklet puha, addig nem kell székrekedéstől tartani.

A székrekedés jelei és tünetei:

  • Kemény vagy darabos kaki
  • A szokásosnál több vagy büdösebb bélgáz
  • Étvágycsökkenés
  • Homorítás vagy sírás kakilás közben
  • Csökkent energiaszint
  • Nyűgösség

Az okok kiderítése és a megoldás:

Változott a baba étrendje? Az anyatejről tápszerre történő váltás, illetve új ételek bevezetése okozhat székrekedést. A kisbabák emésztőrendszere még fejlődésben van, és „tanulja” hogyan birkózzon meg az ételekkel. Azzal segíthetsz kisbabádnak, ha hanyatt fekteted, és úgy mozgatod a lábait, mintha biciklizne – de csak lassan, nem a Tour de France-on vagyunk. Így odabent is mozgásra bírhatod a dolgokat.

Elegendő a folyadékbevitel? Ne feledkezz meg kisbabád folyadékszükségletének pótlásáról. A kaki sokkal keményebb lesz és sokkal nehezebb kinyomni, ha a baba nem iszik eleget. Fogzáskor vagy megfázás esetén előfordulhat, hogy kisbabád kevesebbet iszik vagy eszik, ami dehidratációhoz vezethet. Ez otthoni körülmények között is könnyen orvosolható: cumisüvegből táplált csecsemőnek adj visszahűtött forralt vizet az etetések között. Nagyobb baba esetében, aki már szilárd táplálékot is fogyaszt, rendszeresen töltsd fel a kis csőrös poharát vízzel.

Elegendő a rostfogyasztás? Ha kisbabád már nagyobb, és szilárd táplálékot is fogyaszt, a székrekedés oka a kevés rost is lehet. Gondoskodj róla, hogy elegendő zöldség és gyümölcs szerepeljen a baba étrendjében. A napi öt adag jó kiindulópont. Székrekedésre kimondottan ajánlott ételek: körte, aszalt szilva, borsó. A rizspelyhet is lecserélheted vegyes gabona-, árpa-, vagy teljes kiőrlésű gabonapehelyre, mert ezek több rostot tartalmaznak.


Ha továbbra is aggódsz, vagy a fenti tippek nem segítenek, fordulj egészségügyi szakemberhez.