A laktózintolerancia csecsemőknél elég ritka. Általában jóval később, tizenéves korban jelentkezik a gyerekeknél, hacsak nem koraszülöttek vagy örökölték mindkét szülőtől.

Mi a laktózintolerancia?

A laktózintoleranciát a laktáz enzim hiánya okozza. A laktáz bontja le a laktózt, más néven tejcukrot. Ha a laktózt nem tudjuk megemészteni, kellemetlen tüneteket okozhat.

A laktózintolerancia tünetei sok más betegséggel összetéveszthetők, ezért nehéz felismerni. A laktózintolerancia nem azonos a tejallergiával. A tejallergia egy immunválasz, a laktózintolerancia pedig emésztési probléma. A laktózintolerancia tünetei a tej elfogyasztását követően 1 perctől 3 óráig terjedő időn belül bármikor jelentkezhetnek.

Legfőbb tünetei:

  • Hasmenés
  • Haspuffadás
  • Fokozott bélgázképződés
  • Hasfájás
  • Hányás
  • Zajos bélmozgás

Egyik sem kellemes a kicsi számára, nem csoda, ha nyugtalan vagy sír.

A laktózintolerancia kezelése

Ha laktózintoleranciára gyanakszol, konzultálj a gyermekorvossal, aki segíthet neked abban, hogyan biztosíthatod kisbabádnak így is az összes szükséges tápanyagot.

Ha szoptatsz, lehet, hogy neked is laktáz cseppeket kell szedned, amely lebontja az anyatejben lévő laktózt. A laktáz cseppeket a lefejt anyatejhez is keverheted sterilizált cumisüvegben, vagy kanállal is beadhatod a babának etetés előtt. Neked nem kell változtatnod az étrendeden, mert a laktózt a melleid állítják elő, és ennek semmi köze ahhoz, hogy mennyi laktózt fogyasztasz.

Ha a kisbabád tápszert kap, válthatsz laktózmentes termékre, de előtte kérd ki egészségügyi szakember tanácsát.

Ha gyermeked már nagyobb, és szilárd táplálékot is fogyaszt, kerülni kell a laktóztartalmú ételeket. Mindig alaposan olvasd el az élelmiszerek címkéit, és az olyan kifejezésekre is figyelj, mint a tejsavó, tejszárazanyag, túró, tejipari melléktermékek vagy zsírmentes tejpor. Ezeket kerüld.