Az újszülött első széklete ragadós, zöldes-fekete színű, mint a szurok, és nehéz eltávolítani a baba popsijáról. A nevét is erről kapta (magzatszurok vagy meconium), és az anyaméhben elfogyasztott anyagokból származik.

Magzatszurokra általában az első 48 órában számíthatunk. A baba párnapos korában a széklete megváltozik attól függően, hogy anyatejet vagy tápszert kap. Anyatejes baba esetében a kaki sárgás árnyalatú, folyékony és szagtalan. Tápszeres babáknál sötétebb barna, szilárdabb és szagos. Előfordulhat sötétzöld színű széklet is, de ez csak a tápszer fajtájától függ. Kislányoknál egy kis fehér váladék vagy vér is megjelenhet a pelenkán. Emiatt nem kell aggódni, ezt csak az anyai hormonok okozzák, amelyek a terhesség alatt a méhlepényen keresztül átjutottak a magzatba.

Figyeljünk a baba popsijára. A kaki és a pisi irritálhatja a bőrét, ezért a lehető leghamarabb tisztába kell tenni. A tiszta pelenkát nem muszáj egyből ráadni. A levegő jót tesz a bőrnek. Sokféle popsitörlő kapható, de a vatta vagy egy melegvizes rongy még ezeknél is puhább.


Milyen gyakran kell kakilnia?

Az anyatejjel táplált újszülöttek akár minden etetés után bekakilhatnak, úgyhogy ajánlott betárazni pelusból (még napi 12 sem túlzás). Tápszeres babák általában legfeljebb 5-ször kakilnak naponta. Nagyjából hathetes korukra ez megváltozik, és anyatejes babáknál előfordulhat, hogy több napig nincs széklet. Tápszeres babáknál néhány hónapos korban napi egy vagy akár heti egy széklet is normálisnak tekinthető, ám ez sokkal erősebb szagú, mint az anyatejes babák széklete. Ha kisbabád pár napig nem kakil és kezdesz aggódni, hogy esetleg székrekedése van, jusson eszedbe, hogy amíg a kaki puha, addig nincs gond.

Az is normális, ha a kaki akár egyik napról a másikra változik. Van azonban egy-két dolog, amire nem árt odafigyelni:

  • Ha a kaki rendkívül erős szagú
  • Ha nagyon híg
  • Ha sokkal keményebb, mint eddig
  • Ha véres
  • Ha nagyon világos színű

Ha a fentiek bármelyikét tapasztalod kisbabádnál, fordulj egészségügyi szakemberhez.

Hasmenése van?

A hasmenés gyakori az újszülöttek körében, mert még fejlődésben vannak, és az emésztőrendszerük nagyon érzékeny az új, kinti világra. Tehát a kissé folyékony kaki normális, különösen anyatejes babák esetében. Ha azonban a kicsi a szokásosnál gyakrabban ürít székletet, ellenőrizd, hogy nem tapasztalod-e nála az alábbi, hasmenésre utaló jeleket:

  • Lázas
  • Nem akar enni
  • Kevesebbet pisil
  • A vizeletének erős szaga van

A fenti tünetek bármelyikének megjelenése esetén pótold a kisbabád folyadékveszteségét. Itass vele sok folyadékot, és fordulj gyermekorvoshoz.