A várandósság életed egyik legérzékenyebb időszaka, és mind a te, mind a babád egészsége érdekében nagyon fontos tisztában lenned azzal, mit ehetsz és mit nem. A kerülendő ételek ismerete ugyanolyan fontos, mint maga az egészséges táplálkozás. Számos étel van, amelynél fokozott az ételmérgezés kockázata, vagy olyan toxinokat tartalmaz, amelyek várandósság alatt kerülendők.

Könnyű elveszni a részletekben, ezért megkönnyítettük a dolgodat egy listával a kerülendő ételekről, amely mindig kéznél van:

  • Nyers vagy nem teljesen átfőtt/átsütött tojás
  • Nagy higanytartalmú halak, például kardhal, nyársorrú hal, tonhal, királymakréla, atlanti tükörhal
  • Nyers csírák, például lucerna-, retek- vagy mungóbabcsíra
  • Mosatlan vagy előkészített élelmiszerek
  • Nyers, füstölt vagy előfőzött húsok vagy tengeri herkentyűk
  • Májételek, például májpástétom
  • Feldolgozott vagy előfőzött húsok, például szalámi, sonka, felvágottak
  • Pasztörizálatlan tej és tejtermékek, például sajtok
  • Lágy sajtok, például brie, camembert, és kékpenésszel érlelt sajtok

Koffein és alkohol

A terhesség alatti alkoholfogyasztás maradandó károsodást idézhet elő a magzatban, ezért azt javasoljuk, kerüld el teljesen az alkoholt.
A túlzott koffeinfogyasztás növeli a baba szívverését, ami alacsony születési súlyhoz, sőt, a terhesség korai szakaszában akár vetéléshez is vezethet. Sajnos a kávé, a kóla, a tea és a csokoládé is ide tartozik!

Azt javasoljuk, hogy ne fogyassz napi 200 mg-nál több koffeint, úgyhogy az alábbi lista hasznos lehet:

  • 1 csésze instant kávé = 100 mg koffein
  • 1 csésze főzött kávé = 140 mg koffein
  • 1 csésze fekete tea = 75 mg koffein
  • 1 dobozos kóla = 40 mg koffein
  • 1 dobozos „energiaital” = 80 mg koffein
  • 50 g tejcsokoládé = 25 mg koffein (a keserű csokoládé kb. kétszer ennyi koffeint tartalmaz)