Úgy érzed, mindig éhes vagy? Vagy a szokásosnál éhesebb? Ez normális, de nem azt jelenti, hogy kétszer annyit kell enned. Lehet, hogy váratlanul érnek a terhességgel járó változások, de hajlamosak vagyunk alábecsülni a testünket.

A várandósság alatt a tested hatékonyabbá válik, és több tápanyagot képes hasznosítani az elfogyasztott táplálékból. A „kettő helyett enni” nem azt jelenti, hogy kétszer annyit kell enned! Inkább azt, hogy hatékonyabban kell étkezned, hogy a baba fejlődéséhez szükséges összes tápanyagot biztosíthasd.

Az első hat hónapban kisbabád mindent megkap, amire szüksége van, anélkül, hogy növelned kellene a kalóriabeviteledet. A harmadik trimeszterig törekedj arra, hogy ne lépd túl a szükséges mennyiséget, de ezután is csak 2-300 plusz kalóriára lesz szükséged (ami pár szelet pirítósnak, egy avokádónak, 3 főtt tojásnak vagy egy marék napraforgómagnak felel meg). Azonban konzultálj erről az orvosoddal, ha egynél több baba növekszik a pocakodban. A várandósság alatti túlevés nem szolgálja jobban a baba fejlődését, csak túlsúlyként rajtad marad a szülés után, különösen, ha sok üres kalóriát (zsírt és cukrot) tartalmazó ételt fogyasztasz.

Hogyan juthatsz hozzá minden szükséges tápanyaghoz a kalóriabevitel növelése nélkül?

  • Tervezd meg kisebb és nagyobb étkezéseidet.
  • Étkezz változatosan, egy adott ételkategórián belül is (pl. zöldségek); variáld a különböző színű, típusú és állagú ételeket.
  • Minimalizáld az üres kalóriákat, vagyis az olyan ételeket, amelyek kalóriát tartalmaznak, hasznos tápanyagot viszont keveset – mint például a cukros üdítők, olajban sült ételek, zsíros és cukros ételek.
  • A minőség legyen az első, ne a mennyiség.

Egészséges reggelivel jól indul a nap, és így a nassolásnak is elejét veheted. Egy tál vassal dúsított zabpehely és egy marék eper jó választás. Ne aggódj, ha reggeli rosszullét kínoz. Ilyenkor egyél többször keveset. Nem fogod túlenni magad, ha észben tartod: egy pici babát kell táplálnod, nem egy felnőttet. De ne is légy túl szigorú magadhoz. Lesznek napok, amikor farkaséhes vagy, máskor meg csak csipegetsz. Csak kövesd az ösztöneidet! Meg fogsz lepődni, milyen jól ki van találva a tested a terhességre.

Súlygyarapodás

Természetesen valamennyire növekszik majd a testsúlyod a terhesség alatt, hiszen egy másik kis embert hordozol magadban! Ha egészséges testsúlyról indultál, a várható súlygyarapodás 11-16 kg.