Várandósságod alatt előfordulhat, hogy nagyon megkívánsz valamilyen ételt, amit amúgy nem is szeretsz. Lehet, hogy napokig azon jár az eszed, vagy az az egyetlen dolog, amit hajlandó vagy megenni. Üdv a kívánósok világában.

A vágy leggyakoribb tárgyai:

  • Tejtermékek
  • Csípős, fűszeres ételek
  • Sós rágcsálnivalók
  • Citrusfélék, mint a citrom vagy a narancs
  • Gyorsételek, pl. Pizza

Mikor kezdődik?

A kívánósság általában az első trimeszter végén jelentkezik. A második trimeszterben tetőzhet, majd idővel általában elcsitul.

Mi az oka?

Nem ismert a pontos oka annak, hogy miért kívánnak meg a kismamák bizonyos ízeket, textúrákat vagy ízkombinációkat. Lehetséges, hogy olyan ételekre vágynak, amelyek az otthon melegére, a gyerekkorukra vagy a kultúrájukra emlékeztetik őket. Az is lehet, hogy várandósság alatt az ízlelőbimbók és a szaglás a szokásosnál érzékenyebb vagy épp tompább, de leginkább teljesen megbolondul. Előfordulhat, hogy egy falat brokkoli után azonnal szaladsz a mosdóba, mert a szád hiperérzékeny a kesernyés ízére. A testedben keringő nagy mennyiségű hormon is ludas lehet, különösen a terhesség korai szakaszában. Ha a várandósságod előtt is voltál már kívánós, különösen menstruáció előtt, akkor ez nagy valószínűséggel most is jelentkezni fog.

Mikor ajánlott orvoshoz fordulni?

Ha emberi fogyasztásra alkalmatlan dolgokat kívánsz, lehet, hogy a ’Pica’ (psychological disorder characterized by an appetite) nevű rendellenességben szenvedsz. Ilyenkor az ember olyasmire vágyik, aminek nincs tápértéke. Vannak nők, akik agyagot, cigarettahamut vagy keményítőt kívánnak, hogy csak néhányat említsünk. Ez a rendellenesség valamilyen vitamin vagy ásványi anyag hiányát is jelezheti, és fontos, hogy beszélj erről az orvosoddal, mert ha ilyen dolgokat eszel, az veszélyes lehet rád és a babára nézve.

Egészséges táplálkozás két üveg savanyúság között

A sóvárgások jönnek-mennek, és a terhesség előrehaladtával általában csökken az intenzitásuk. Ha terhességi cukorbetegségben szenvedsz és a várandósság későbbi szakaszában édességet kívánsz, légy óvatos, mert ez ronthat az állapotodon. Egyes ételek járulékos kockázatokat hordoznak. Például, ha bacont kívánsz, azzal elkerülhetetlenül nagy mennyiségű sót is beviszel a szervezetedbe.

Néhány egészségesebb alternatíva:

  • Édesség helyett aszalt gyümölcsök
  • Chips helyett sótlan olajos magvak
  • Sütemény helyett teljes kiőrlésű pirítós lekvárral
  • Fagyi helyett gyümölcs alapú desszert