A várandós kismama táplálkozása nagyban befolyásolja a baba egészségét. A megfelelő tápanyagok nemcsak a baba méhen belüli növekedését és fejlődését segítik elő, hanem a korai években is jelentős előnyt nyújthatnak a kicsinek.

Tehát amit ma fogyasztasz, az akár éveken keresztül hozzájárulhat kisbabád egészségéhez. Napi öt adag zöldség, illetve gyümölcs jó iránymutató.

A következő létfontosságú tápanyagok nem maradhatnak ki az étrendedből:

D-vitamin

D-vitaminra a kalcium és a foszfor felszívódásához van szükség, ami nélkülözhetetlen a baba egészséges csontfejlődéséhez. D-vitamin igényünk nagy részét fedezi a napfény, ennek szintje azonban évszakról évszakra eltérő lehet. Télen különösen fontos a más forrásokból, például zsíros húsú halakból és tojásból történő D-vitamin pótlás.

Folát és folsav

A folát hozzájárul az idegcső fejlődéséhez, amelyből később a baba agya, idegrendszere és gerincoszlopa alakul ki. A dúsított gabonapelyhek, a zöld leveles zöldségek, a citrusfélék, a spárga és a száraz borsó mind jó folátforrás.

Kalcium

Kalciumra mind neked, mind kisbabádnak szüksége van az erős csontokhoz és fogazathoz, valamint az idegrendszer, az izmok és a keringés hatékony működéséhez. Kalciumhoz könnyen hozzájuthatsz például tejből, joghurtból, káposztából, tofuból és (kemény) tojásból. A kemény sajtok, például a cheddar vagy a parmezán szintén kitűnő kalciumforrások. Napi 2-3 adag tejtermék fogyasztása ajánlott.

Vas

Várandósság alatt jelentősen megnő a vér térfogata. A vas az esszenciális véralkotók egyike, ezért várandósság alatt meg kell duplázni a bevitelt. Az egészséges vasbevitel a kicsi vastartalékait is feltölti, amire szüksége lesz élete első hónapjaiban. A vörös húsok kiváló források, de más ételek, például a spenót és a bab is tartalmaznak vasat.

Omega-3

Az Omega-3, más néven DHA többszörösen telítetlen zsírsav („jó zsír”), és bizonyítottan részt vesz a baba látásának és kognitív képességeinek fejlődésében. Omega-3 leginkább a zsíros húsú halakban, például a lazacban található. A legtöbb hosszú láncú Omega-3 zsírsav, amire a babának szüksége van, már heti egy adag zsíros hal fogyasztásával pótolható, amely ezenkívül A-, és D-vitamint is tartalmaz. Amennyiben szigorú vegetáriánus étrendet követsz, kérd ki egészségügyi szakember tanácsát a megfelelő táplálékkiegészítőkkel kapcsolatban.