A várandósság életed egyik legérzékenyebb időszaka, és mind a te, mind a babád egészsége érdekében nagyon fontos tisztában lenned azzal, mit ehetsz és mit nem. A kerülendő ételek ismerete ugyanolyan fontos, mint maga az egészséges táplálkozás. Számos étel van, amelynél fokozott az ételmérgezés kockázata, vagy olyan toxinokat tartalmaz, amelyek várandósság alatt kerülendők.
Könnyű elveszni a részletekben, ezért megkönnyítettük a dolgodat egy listával a kerülendő ételekről, amely mindig kéznél van:
- Nyers vagy nem teljesen átfőtt/átsütött tojás
- Nagy higanytartalmú halak, például kardhal, nyársorrú hal, tonhal, királymakréla, atlanti tükörhal
- Nyers csírák, például lucerna-, retek- vagy mungóbabcsíra
- Mosatlan vagy előkészített élelmiszerek
- Nyers, füstölt vagy előfőzött húsok vagy tengeri herkentyűk
- Májételek, például májpástétom
- Feldolgozott vagy előfőzött húsok, például szalámi, sonka, felvágottak
- Pasztörizálatlan tej és tejtermékek, például sajtok
- Lágy sajtok, például brie, camembert, és kékpenésszel érlelt sajtok
Koffein és alkohol
A terhesség alatti alkoholfogyasztás maradandó károsodást idézhet elő a magzatban, ezért azt javasoljuk, kerüld el teljesen az alkoholt.
A túlzott koffeinfogyasztás növeli a baba szívverését, ami alacsony születési súlyhoz, sőt, a terhesség korai szakaszában akár vetéléshez is vezethet. Sajnos a kávé, a kóla, a tea és a csokoládé is ide tartozik!
Azt javasoljuk, hogy ne fogyassz napi 200 mg-nál több koffeint, úgyhogy az alábbi lista hasznos lehet:
- 1 csésze instant kávé = 100 mg koffein
- 1 csésze főzött kávé = 140 mg koffein
- 1 csésze fekete tea = 75 mg koffein
- 1 dobozos kóla = 40 mg koffein
- 1 dobozos „energiaital” = 80 mg koffein
- 50 g tejcsokoládé = 25 mg koffein (a keserű csokoládé kb. kétszer ennyi koffeint tartalmaz)