Az élet első egy-két éve gyors növekedéssel és fejlődéssel jár. Ezért egy 1-3 éves kisgyermeknek majdnem háromszor annyi kalciumra van szüksége, mint egy felnőttnek (méretarányosan).

A kalcium hozzájárul:

  • A csontok egészségéhez
  • Az izmok fejlődéséhez
  • Az erős fogakhoz
  • Az idegek és izmok működésének szabályozásához, ideértve a szívizmot is

Egy kisgyermeknek nagyjából 2-3 adag, kalciumban gazdag ételre van szüksége naponta. A legfőbb kalciumban gazdag ételek a tejtermékek, azonban a kalcium kis mennyiségben az olajos magvakban, a zöld színű zöldségekben és a halban is megtalálható. Gyakran a tejhelyettesítő italokat, pl. a szója-, rizs- és mandulatejet is dúsítják kalciummal.
A legfőbb kalciumforrások:

  • Tej (zsíros/teljes tej)
  • Sajt – a mini sajtok egy pici kézben is elférnek
  • Joghurt
  • Zöld leveles zöldségek, például a brokkoli vagy a káposzta
  • Tofu
  • Szardínia (csontos hal)
  • Kisgyermekeknek ajánlott adagok (az alábbiakban 1-1 adagra láthatunk példát):
  • 1 csésze tej (de a napi 600 ml-t ne haladja meg, mert a kicsiket könnyen eltelíti, így nem marad hely más létfontosságú tápanyagoknak)
  • 1 kis pohár joghurt
  • 1 szelet tofu (20 g)
  • 1 gyufásdoboz méretű sajtszelet

A kalciumot könnyű becsempészni a kisgyermek étrendjébe. Elég csak azt bevezetni, hogy mindenbe és mindenre sajtot reszelünk. Ha pedig palacsintát, levest vagy forró csokit készítünk, víz helyett használjunk tejet.